Dit moet je weten bij het nemen van epoxy vloeren

Heb je onlangs besloten om je huis op te knappen of ben je op zoek naar welke vloeren je het beste in jouw woning kan plaatsen? Bij verschillende interieurstijlen komen ook veel soorten vloeren aan bod. Weet je niet zo goed welke soorten vloeren bij welke soorten interieur designs past? Een soort vloer die bij de meest uiteenlopende interieurstijlen past, is de epoxyvloer. Deze soort vloer is erg geliefd bij veel bedrijfspanden en opbergruimtes, maar meer en meer wordt het ook gebruikt in woningen. Lees verder om meer te ontdekken over deze vloer.

Wat zijn epoxy vloeren?

Een epoxyvloer is een naadloze, vloeistofdichte vloer die extreem sterk is en dus ideaal voor bedrijfsgebouwen. Een epoxy vloer wordt gegoten met het kunststof epoxy. Deze stof wordt door een chemische reactie van een vloeistof naar een vaste stof gemaakt. Zoals benoemd is deze vloer zeer krachtig: epoxy is namelijk twee keer sterker dan beton en het is om deze reden geschikt voor ondergronden.

 

Sinds de 21ste eeuw worden epoxy vloeren ook steeds meer toegepast in bewoonbare gebouwen. Interieurarchitecten zijn over de jaren heen steeds meer liefhebbers geworden van deze soort vloer en experimenteren er dagelijks mee in verschillende soorten interieurstijlen. Doordat een epoxy vloer volledig naadloos is en omdat het een hoge hardheid heeft, wordt deze vloer steeds vaker toegepast. 

 

Epoxy vloeren kunnen dus best wel een aantal voordelen hebben. Het is echter wel zo dat je ook de negatieve punten van deze vloeren moet onthouden. Epoxy vloeren kun je bijvoorbeeld niet combineren met vloerverwarming. Bovendien kunnen deze vloeren ook snel scheuren of krassen vormen. Het is dus belangrijk dat je het plaatsen van epoxy vloeren ook doet met een expert die jou goed kan adviseren en helpen.

Wat zijn de eigenschappen van epoxy vloeren?

Een epoxy vloer wordt gemaakt door het gieten van de kunststof epoxy bovenop een al bestaande draagvloer. De vloer bestaat dus uit verschillende lagen die tussen de 2 en 3 millimeter dik zijn. Tijdens het aanbrengen wordt een toplaag gecreëerd die de epoxy vloer beschermt tegen bepaalde schadelijke stoffen (zoals zuren en oliën). Bovendien zorgt deze toplaag er voor dat uitglijden vermijd wordt en dat de vloer bestendiger wordt tegen slijten. 

Epoxy vloeren zijn niet alleen in het wit beschikbaar, maar ook in verschillende andere soorten kleuren. Als je meer gaat voor een frisse uitstraling, dan kan je de afwerkingslaag zodanig aanpassen. In plaats van een klassieke, industriële look, geef je dan een nieuwer tintje aan jouw interieur design. Dit is dus ideaal voor woningen die meer gaan voor een moderne uitstraling.