Dit zijn de lekkerste dranken voor iedere dag

Thee en koffie. Veel Nederlanders zijn er dol op. Beide dranken hebben verschillende functies. Zo kan thee een kalmerende werking hebben en koffie juist om te focussen en te concentreren? Thee kan helpen bij hoge gevoeligheid van stress, doordat het een warme drank is. Warmte heeft een rustgevende werking op het lichaam, net zoals een warme kruik. Koffie daarentegen helpt je vaak bij het wakker worden vanwege de cafeïne. Kortom, er wordt voor vele redenen veel koffie en thee genuttigd, maar waar komt thee en koffie nou eigenlijk vandaan?

Thee uit verschillende streken

Thee is niet enkel lekker, maar wordt ook gebruikt om bepaalde gezondheidsklachten aan te pakken of te voorkomen. Het begint allemaal bij een struik die theeblaadjes heeft. Deze theestruik groeit in een warm en vochtig klimaat. Je kan daardoor ook veel theestruiken vinden in China, India, Sri Lanka en Kenia. Het klimaat is ten zeerste belangrijk voor de smaak. Theestruiken hebben regelmatig regen nodig, want als er geen regent valt, dan verandert de smaak en de kwaliteit van de thee. De theeblaadjes worden geplukt en daarna gerold. Nadat de blaadjes zijn gebroken, is het tijd voor het oxidatieproces. De verflenste en gerolde theeblaadjes worden uitgespreid om een paar uur te oxideren. Theeblaadjes worden daarna gedroogd om het oxidatieproces op precies het goede moment te stoppen, zodat je de juiste smaak krijgt. En zo simpel kan het zijn. De theeblaadjes worden op grootte gesorteerd en verkocht als losse thee en de kleinere blaadjes gaan in theezakjes.

Een thee cadeau doen aan iemand kan ook erg leuk zijn. Je hebt zo veel verschillende soorten smaken en soorten uit verschillende streken, dat de kans dat iemand die smaak al heeft geproefd, erg klein is.

Koffie is populair

Ook koffie is razend populair. Je hebt zelfs koffiebonen proefpakket die je aan iemand cadeau kan doen! Ideaal om iemand speciaal even in het zonnetje te zetten of gewoon als verrassing. Er zijn zoveel soorten koffiebonen, dat de keuze reuze is. Jouw kopje koffie begint bij een koffieplant die van nature maar liefst 18 meter hoog kan worden. Wederom kunnen ook koffieplanten niet overal groeien. Ook deze hebben een tropisch klimaat nodig en genoeg schaduw. Het duurt 8 tot 12 maanden voordat een koffiebes rijp is en kan worden geplukt. Voor de beste kwaliteit worden alleen de rijpe koffiebessen geplukt. Een koffiebes bestaat uit twee onderdelen: het vruchtvlees en de koffieboon. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt de koffiebes ontdaan van het vruchtvlees. Als koffiebonen zo uit de koffiebes worden gehaald noem je ze ‘washed’ en als de koffiebessen in de zon worden gedroogd, noem je ze ‘unwashed’. Unwashed koffiebonen hebben vaak een diverser smaakpatroon.