Een bijna nieuwe auto is een feestje!

Occasion kopen

Het liefst wil je iedere paar jaar een nieuwe auto. Maar dat zit er natuurlijk niet altijd in. Financieel is zoiets lang niet altijd haalbaar. Maar wanneer je iedere paar jaar een ándere auto wilt, dan kan dat vaak wel. Door een goede occasion te kopen, kun je voor relatief weinig geld een relatief nieuwe auto aanschaffen. Je hebt dan alle voordelen van een nieuwe auto, tot en met de garantie aan toe. Een occasion is een gebruikte auto, geen afgereden ding. Een occasiondealer wil natuurlijk dat jij tevreden bent en dat jij over een paar jaar jouw occasion weer in komt ruilen voor een iets nieuwer exemplaar. Dus zal hij kwaliteit leveren.

Wanneer koop je een occasion?

Dat kan met verschillende omstandigheden te maken hebben. Heel veel mensen kopen liever een occasion dan een compleet nieuwe auto. De “kop” is er dan af, de waardevermindering gebeurt vooral in de eerste paar jaar. Dus als jij daarna de auto weet te kopen, heb je een prima auto voor minder geld. Het kan ook zijn dat je onverwacht een andere auto moet. Bijvoorbeeld omdat je schade hebt gereden met je huidige auto of omdat je je leaseauto moet inleveren bij het wisselen van baan. Het geld voor een nieuwe auto staat dan misschien niet op de bank, het geld voor een goede occasion wellicht wel.

Is een tweedehandsje altijd een goed idee?

In veel gevallen kun je nog jaren plezier hebben van een tweedehands auto. Het is wel van belang dat je deze via een betrouwbare dealer aanschaft. Deze dealer staat garant voor de kwaliteit die hij aflevert. Je kunt er dan vanuit gaan dat alles klopt, dat de meterstanden kloppen en het onderhoud goed is uitgevoerd. Ook mag je bij een goede dealer gewoon een proefrit maken. Net als wanneer je een nieuwe auto zou kopen.

Voor welk merk ga je?

Als je, bijvoorbeeld, een Volvo-fan bent, dan wil je natuurlijk niet in een ander merk rijden. Maar een nieuwe Volvo kan toch flink in de papieren lopen. Je kunt er dan voor kiezen om een ander (voor jou: minder) merk te kiezen of door te sparen tot je je een nieuwe Volvo kunt veroorloven. Maar kijk ook eens bij de occasiondealer. Volvo’s worden vaak gebruikt als leaseauto en bij het aflopen van de lease komen deze prachtbakken vaak op de markt bij een occasiondealer. Zo kun jij dus, voor een zeer schappelijke prijs, toch gaan rijden in de auto van jouw dromen!