Performance management haalt het beste uit je mensen

Je wilt dat je medewerkers op de toppen van hun kunnen presteren en dat ook nog eens goed volhouden. Dat valt soms niet mee. Het gaat hier om motiveren, inspireren en een veilige werkomgeving. Maar uiteindelijk moet het bij je mensen zelf vandaan komen. Door performance management toe te passen kun je ervoor zorgen dat je het beste uit je mensen haalt en je mensen uit zichzelf. Performance management bestaat al meer dan 100 jaar, maar dat wil zeker niet zeggen dat het achterhaald is. Sterker nog, performance management is actueler dan ooit. Mensen moeten weer wennen aan het werken in teams op kantoor en niet meer thuis achter de laptop. Ook hier kan performance management een goede tool zijn.

Performance management is er om te motiveren

Door goed in de gaten te houden hoe een ieder presteert en daar doelen aan te verbinden zorg je ervoor dat mensen gemotiveerd zijn en blijven om steeds wat beter te presteren. Dat is niet alleen beter voor je bedrijf, maar ook voor de mensen zelf. Door performance management toe te passen zorg je ervoor dat je mensen steeds weer uitgedaagd worden, maar ook dat een bore-out voorkomen wordt. Een bore-out is net zo heftig als een burn-out. Als je je altijd maar zit te vervelen en je niet het gevoel hebt dat je wordt uitgedaagd in je werk kun je daar echt ziek van worden.

Overleg regelmatig, maar altijd met een doel

Heb je, tijdens de lockdowns, gemerkt dat het fijn is om samen de dagstart te doen en dan te bespreken wat iedereen gaat doen en wat de doelen van de dag zijn, dan is dat prachtig. Merk je op een gegeven moment dat het overleg uitloopt op geklets en zie je dat het alleen maar veel tijd kost? Dan is het tijd om het overleg aan te passen. Spreek een x-aantal keer per week of per maand af en zorg dat er een agenda is waaraan je je kunt houden. Op dat overleg komen ook de kernwaarden van het bedrijf aan de orde. Die zijn erg belangrijk voor jou, voor je medewerkers en voor je bedrijf.

Evalueer regelmatig

Gaat alles nog naar wens? Wat kan er verbeterd worden? Kan iedereen zijn of haar taken nog aan en wat voor hulp kan worden geboden? Dit zijn allemaal zaken om regelmatig door te nemen. Zo zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan en dat je mensen nog beter gaan presteren.