VPN bij mij thuis

VPN

Mijn kinderen wezen mij op een online streaming service, waarmee je online films en series kunt bekijken. Super leuk, snel, en het heeft veel meer films beschikbaar dan Netflix. Ik vind online films kijken enzo nog altijd wel eng, omdat ik altijd bang ben dat ik een virus op de computer haal zodra ik iets aanklik. Je ziet ook altijd van die pop-ups voorbij komen, en van alles.
Maar via deze dienst ging het goed, er was alleen één ding dat me altijd opviel. Vlak voordat ik de film of serie aanzette, verscheen er een tekst in beeld met:
‘turn VPN on’. Ik begreep nooit wat dit betekende. VPN? Wat betekent dat en hoe werkt het? Is het veilig?
Ik heb het dus opgezocht, en hier even op een rijtje gezet voor alle andere bezorgde ouders of onwetende mensen!

Wat is VPN?

VPN heeft te maken met je internetverbinding. Waar nu internet super snel en redelijk veilig is, was dit vroeger niet het geval (Dit doet me meteen denken aan vroeger, toen je het internet aanzette op je iMac en er eerst een lang piepend en krakend geluid uit kwam voor een halfuur).
Vroeger was het namelijk best makkelijk om via iemand’s wifi of via het downloaden van een bestand waar ‘malware’ (dit is een virus) in zat, bij iemands gegevens te komen. Denk aan al je geschiedenis van je computer, foto’s, documenten en andere data. Nou dit was vroeger voor mensen die de computer voor persoonlijk gebruik hadden niet zo’n ramp tenzij er bank gegevens of gevoelige informatie en foto’s op de computer stonden. Maar voor bedrijven was dit natuurlijk wél erg, stel je voor dat Apple gehackt werd. Dan hadden deze ‘hackers’ toegang tot alle geheime informatie over Apple en zijn producten, maar ook zijn gebruikers. Dan voelde het publiek dat dit bedrijf niet voorzichtig genoeg omging met hun gegevens en wilden ze minder kopen.
Met VPN kan je jezelf als ‘anoniem’ inschakelen als je het internet op gaat, zo kan niemand bij jouw gegevens.

Wat is nou de beste VPN?

Wat de beste VPN voor jou is hangt af van hoe je het internet gebruikt. Speel je spelletjes, check je alleen je e-mail of gebruik je de computer bijvoorbeeld ook voor werk? Het internet blijft een mysterieuze plek, dus bescherm jezelf goed. Kijk even rond op de site en lees goed waar VPN allemaal wel niet goed voor is. Blijf beschermd!