Wat houdt epoxy precies in?

Epoxy worden ook wel polymeren genoemd. Ze worden geproduceerd als een vloeistof en gaan over in een vaste vorm wat komt door een chemische reactie. Je kunt een epoxy gebaseerd op een polymeer als mechanisch zeer sterk zien. Epoxy heeft namelijk een trek- en druksterkte, twee keer groter dan beton. Daarnaast is het bestand tegen chemicaliën en heeft het een zeer grote hechtingsvermogen wanneer het overgaat van vloeistof naar vaste stof. Deze combinatie zorgt ervoor dat epoxy zeer veelzijdig is.

 

Waar gebruikt men epoxy zoal voor?

De belangrijkste toepassing van epoxy is in coatings. Dit is een tweecomponentenlijm en worden in diverse toepassingen gebruikt. Je kunt dan denken aan industriële toepassingen, zoals boten, auto onderdelen, vliegtuigen en vloercoatings. Tevens wordt epoxy ook gebruikt in vliegtuigmodelbouw en bij huishoudelijke toepassingen. Het kan worden aangebracht als speciale afdeklaag, een coating, maar je kunt het ook combineren met glasvezels. Epoxylijm wordt veelal gebruikt als reparatielijm, waarbij de vaste stof als vulstof wordt gebruikt.

 

Wat is het verschil tussen epoxy en polyester?

Men maakt nog wel eens de fout om epoxy te verwarren met polymeren, oftewel polyester. Het is zo dat ze op elkaar lijken, maar de eigenschappen en uithardingsprincipes zijn enorm verschillend van elkaar. Polyester heeft de kenmerkende en schadelijke geur van styreen, terwijl epoxy in praktijk geurloos zijn. Overigens is het niet zo dat epoxy geen allergische of schadelijke reacties kunnen veroorzaken. 

 

Wat is het nadeel van epoxy gebruik?

Eén van de belangrijkste nadelen waarom men juist niet kiest voor epoxy is de prijs. Epoxy is doorgaans een stuk duurder dan bijvoorbeeld polyester. Daarnaast heeft epoxy de neiging om zich te verkleuren onder een UV-licht. 

 

Epoxy onderzetters maken

Een populaire toepassing van epoxy zijn epoxy onderzetters. Het is aan te raden om een universele epoxy te gebruiken voor de onderzetters vanwege de hoge temperaturen bestendigheid. Het is verstandig om rekening te houden met een hittebestendigheid van ongeveer 70 graden. 
 

Wat houdt resin art precies in?

Heb je het over resin art dan is het dit een breed begrip en kent zo vele vormen. Bij dit type art kunt je denken aan het ingieten van foto’s, schilderijen of objecten. Of je kunt een eigen river table creëren of bijvoorbeeld epoxy onderzetters maken. De term epoxy resin hoor je veel en dat betekent niets anders dan epoxy hars. Je ziet dat er vaak onderscheid gemaakt wordt tussen epoxy en epoxy giethars. Het verschil zit in de sterkte, laagdikte en uithardingstijd.