Het is koken geblazen met deze ingrediënten

Lekker leren koken is een skill waar je de rest van je leven iets aan hebt. Langzaam maar zeker, hoe vaker je kookt (of het nu samen of alleen is) leer je steeds beter technieken en ook smaken kennen. Zo kom je uiteindelijk op een punt dat je vaak niet eens meer een recept hoeft te raadplegen. Maar voordat we dat punt bereiken, laten we eerst eens kijken naar wat ingrediënten die niet te missen zijn als je leert koken, of die je écht een keer moet proberen. Maar pas op; na het lezen van deze blog wil je meteen rauwe honing kopen en Griekse olijfolie bestellen!

Olijfolie & Co.

Olijfolie; elke voorraadkast, aanrechtlade en professionele keuken heeft het staan. Maar waarom eigenlijk? Waarom is het zo’n universeel geliefd ingrediënt en koken we er allemaal standaard mee? Olijfolie wordt, zoals de naam wellicht al aangeeft, gemaakt van geperste olijven. De smaakverschillen zitten hem in het soort olijven dat er gebruikt wordt, maar ook in de toevoegingen. Je hebt ook een aantal soorten olijfolie; Spaans, Italiaans (die kennen we allemaal) en Grieks. Allemaal hebben ze hun eigen kleur en smaak. Spaans heeft een gouden kleur en een nootachtige smaak, Italiaanse olijfolie heeft een donkere kleur en een frisse smaak en dient als een goede basis voor veel gerechten. Dat is ook de voornaamste reden waarom olijfolie zo ontzettend veel gebruikt wordt; het is een heel smaakvol begin en combineert goed met bijna alles. Griekse olijfolie is dan weer koning in de bereiding van koude gerechten. Met een sterke kleur én smaak, die pas vervliegt bij honderd graden, is de Griekse extra vierge olijfolie de koning bij de koude gerechten.  

Oh, honey!

En dan een ingrediënt waar je in eerste instantie van gaat zeggen “Hè? Dit was toch een serieus stuk over koken?” Dat is het zeker, en hou je mening nog even voor je! Koken met honing is namelijk heerlijk. Vooral rauwe honing! Net zoals bij olijfolie, of bij fruit of groenten, of bij vlees, is zo vers mogelijk van de bron het allerlekkerst en het gezondst. Dan zijn er nog de minste chemicaliën en verwerkingsprocessen aan te pas gekomen. Honing is zo’n interessant ingrediënt dat één enorme kracht heeft: het past bij bijna alles. Op een andere manier dan olijfolie, echter; waar olijfolie een neutrale basis is die overal smaak aan kan geven en bestaande smaken kan versterken, is honing juist een krachtige smaak die de toon van een gerecht zet. Zowel bij zoete als bij hartige dingen is honing fantastisch, en al helemaal op iets hartigs en rokerigs als vlees. Een honingmarinade op je spareribs? Yep! 

 

Kortom; ga lekker koken, en schroom ook niet om alles te proberen, van de basics tot het ongewone! Smakelijk eten!