Internet en tv – concrete regels voor de kinderen

internet en tv

Iedere moeder weet dat er duidelijke regels moeten worden gemaakt met de kinderen omtrent internet en tv. Het is alleen niet altijd even eenvoudig om concrete afspraken te maken met die kleine deugnietjes. Zo hebben zelfs jonge kinderen de computer of de tablet al nodig voor school. Toch is het erg belangrijk om grenzen aan te geven als het over internet en tv gaat. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter het zal gaan. Om alle moeders hier een beetje mee te helpen, ontdek je hier een aantal concrete regels voor kinderen omtrent internet en tv gebruik.

Beeldschermtijd afspreken voor internet en tv

Een handige tip is om een concrete afspraak te maken over beeldschermtijd. Kinderen moeten vandaag de dag veel gebruik maken van media. Dit geldt voor internet en tv. Het is verstandig om een algemene richtlijn af te spreken met de kinderen. Zo is uit onderzoek gebleken dat twee tot drie uur per dag genoeg is voor groeiende kinderen. Zo blijft er namelijk genoeg tijd over om lekker te gaan bewegen en andere dingen te doen. Internet en tv is namelijk niet alles.

Veilig internet en tv gebruiken

Een andere belangrijke afspraak om te maken is het gebruik van internet en tv. Het is handig om bepaalde kanalen op de tv af te schermen door middel van een kinderslot. Bij de meeste internet en tv pakketten kan je eenvoudig een kinderslot aanzetten voor geselecteerde zenders. Daarmee kan je voorkomen dat je kinderen ineens iets ongepasts tegenkomen. Bovendien zorg je er zo moeiteloos voor dat er op een veilige manier tv gekeken wordt. Dat is uiteraard ook een belangrijke regel voor die lieve hummeltjes. Kinderen kunnen per ongeluk op allerlei zenders uitkomen. Een kinderslot garandeert dat dit niet gebeurt.

Tot slot is het slim om een aantal regels op te stellen wat betreft het internetgebruik. Er is van alles te vinden in die online wereld. Daar vallen leuke dingen onder en zaken die niet geschikt zijn voor kinderogen. Je kan als moeder internet en tv niet verbieden. Dat is vrijwel onmogelijk in onze huidige samenleving. Spreek daarom op tijd concrete regels af. Het is handig om een dagdeel uit te kiezen wanneer de kinderen op het internet mogen. Daarnaast is het zeker praktisch om van tevoren een aantal websites te controleren voordat de kinderen deze mogen gebruiken. Door dit soort simpele afspraken tot stand te brengen, zorg je er voor dat de kinderen op een veilige manier omgaan met televisie en internet.