Is de tandarts echt nodig?

Naar de tandarts gaan is iets wat voor sommige mensen erg belangrijk is, en waar anderen hun hoofd niet voor om draaien. Er zijn dan ook mensen die er wat meer uithalen dan anderen, waar gaatjes gestopt worden en waar tanden getrokken worden. Een andere groep heeft eigenlijk nergens last van, er wordt hooguit wat tandsteen weggehaald. Zij lijken er minder aan te hebben om elke zes maanden naar de tandarts te gaan, maar klopt dit wel? Is het eigenlijk wel nodig om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan?

Tandarts

Om het kort te zeggen: ja, het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Voorkomen van tand- en mondproblemen is immers beter dan genezen. En de enige manier om de problemen te voorkomen, is om het gebit elke zes maanden te laten controleren. Een tandarts kijkt of de tanden en het tandvlees nog gezond is. Daarbij wordt er gelet op het ontstaan van cariës (gaatjes), of het tandvlees terugtrekt of ontstoken is en de hoeveel plakvorming. De tandarts zal mogelijke problemen of veranderingen kunnen zien, zodat er tijdig ingegrepen kan worden. Zien zij bijvoorbeeld ontstoken tandvlees of gaatjes (ontstaan)? Dan kan er een behandelplan opgesteld worden om ervoor te zorgen dat deze problemen zich niet zullen verergeren. Ergernissen zoals tandsteen worden snel weggewerkt.

Het belang van een goed en schoon gebit is niet alleen om esthetische redenen. De mond wordt gebruikt om te eten en drinken, en om te praten. Worden tanden niet goed bijgehouden, dan worden deze dingen moeilijker om te doen. Allereerst ziet het er natuurlijk niet echt lekker uit om met iemand te praten met vieze, stinkende tanden. Maar er groeien ook bacteriën in de mond die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Worden deze niet tijdig weggepoetst, dan zal iemand deze inslikken. Dit zal niet goed voor het lichaam zijn, maar het is wel iets wat gemakkelijk vermeden had kunnen worden. Tandartsen zijn overal te vinden, zoals tandarts Den Haag centrum. Maak dus snel een afspraak bij een tandarts in de buurt en laat het gebit checken.

Zelf reinigen

We gaan maar twee keer per jaar naar de tandarts (mogelijk iets vaker door een mondhygiëniste), dus wat kan er thuis, zelf gedaan worden om de tanden schoon te houden. Door de tanden goed te verzorgen, zullen er immers minder tandproblemen ontstaan. Poets daarom minstens twee keer per dag voor twee minuten de tanden. Doe met een elektrische of zachte tandenborstel en tandpasta waar fluoride in zit. Fluoride verbetert het glazuur van de tanden. Delen waar minder goed gepoetst kunnen worden, zoals tussen de tanden, kunnen aangepakt worden met een rager of met flosdraad.

Ook qua eten zijn er mogelijkheden om het gebit te verbeteren. Drink bijvoorbeeld zo min mogelijk frisdrank en zure dranken. Het wordt aanbevolen om uiterlijk zeven eet- en drinkmomenten te hebben in één dag. Het gebit heeft zo voldoende kans om te herstellen tussen maaltijden door, waardoor de kans op gaatjes verminderd wordt. Vanaf het doorbreken van het eerste tandje, kan een kind al mee naar de tandarts. Sommige aanpassingen zullen makkelijker gedaan worden dan anderen, maar iedereen heeft de kans op een goed gebit.