Een goede kop koffie drinken, hoe zit dat eigenlijk?

koffiebonen kopen

Iedereen houdt er bijna wel van, een lekkere bak koffie. De een drinkt het om ’s ochtends een beetje op gang te komen en de ander drinkt het omdat hij of zij het gewoon erg lekker vindt. Koffie doet voor de een weer heel anders dan voor de ander. Heel veel mensen worden er opgewekt van. Door de hoge hoeveelheid cafeïne die in de meeste koffies zit krijgt je lijf een boost van cafeïne.

Wat gebeurd er precies met je lichaam na een slok koffie

Een paar minuten na je eerste slok raast ongeveer de helft van de cafeïne al door je bloedbaan. Het effect van een kop koffie is het grootst na zo’n 1,5 uur. De effecten van cafeïne zijn afhankelijk van een aantal factoren: je leeftijd, drink- en rookgewoonten, lichamelijke gesteldheid en de afbraaksnelheid van cafeïne in je lichaam. De een reageert dus anders op een kop koffie dan de ander. Het stofje werkt direct op je hersenen en stimuleert daar de afgifte van 2 stresshormonen: cortisol en adrenaline. Twee koppen koffie (200 mg) brengen je cortisolspiegel binnen een uur 30% omhoog. Het stresshormoon adrenaline geeft de afgifte van dopamine een boost. Dopamine is een neurotransmitter die je hersenen stimuleert. Om die reden voel je je gelukkiger na het drinken van een kop koffie.

Thuis de lekkerste koffie drinken

Wanneer je thuis de lekkerste koffie wil drinken raad ik je aan om zelf koffiebonen kopen. Je hebt daarvoor wel een koffiemachine nodig die bonen kan malen. Vers gemalen koffiebonen zorgen er echt voor dat je de koffie kan maken. Om deze goed kwaliteit koffie te waarborgen moet je eigenlijk niet te veel bonen te gelijk malen, de koffie verliest indien gemalen snel smaak en kwaliteit. Maal dus precies genoeg voor de hoeveelheid die je gaat zetten.

Koffiebonen zijn er in verschillende sterktes en smaken. Ze komen uit verschillende windstreken zoals Guatemala of Ethiopië en worden in verschillende samenstellingen geleverd. In vakjargon wordt er dan ook wel gesproken over de blend van de koffiebonen indien het een mix is of van single origin. Welke koffie jij het lekkerst vindt is vaak een leuke zoektocht. Hou je van de gangbare bonen met een milde kracht of van sterke robuste koffie? Indien je dit weet kan je het eerste onderscheid al maken tussen de Arabica en Robusta koffiebonen. Nieuwe bonen proberen zorgt ervoor dat je goed ontdekt waar jouw voorkeuren liggen.