Hoe en wat met gipsplaten

Met het mooie weer is het eindelijk tijd om weer te gaan klussen. Als het koud is of regent hebben we daar vaak geen zin in als het klusjes buiten het huis betreft. Maar met het zonnetje in je rug en een verfrissende bries zo af en toe, gaan we er weer tegenaan. Bekend onder de klussers is dan ook de gipsplaat. Zelfs als je geen klusser bent, zal je de naam weleens hebben horen vallen. Maar wat ze nu precies zijn en waar je ze voor kunt gebruiken, is voor veel mensen niet even duidelijk. Daarom zal ik in deze blog de focus leggen op de gipsplaat en uitleggen wat deze platen nu zijn, waar ze goed voor zijn, en waar u ze kunt halen, mocht u na deze blog van mening zijn dat u deze platen nodig hebt voor uw eigen klus.

Wat is het?

Gipsplaten zijn platen die gemaakt zijn van, je raadt het al, gips. De basis van deze platen is dus gips maar gipsplaten kennen verder twee hoofdvormen. Dat zijn de gipskartonplaten en de gipsvezelplaten. De karton platen worden ook gemaakt van samengeperst karton. Ze zijn heel gemakkelijk te verwerken, zagen, boren etc. het nadeel aan kartonplaten is dat ze veel vocht opnemen en dus niet goed in vochtige ruimtes gebruikt kunnen worden. De vezelplaten worden gemaakt van een samengedrukt mengsel van gips en papiervezels. Dit maakt dat deze platen steviger en harde zijn dan de kartonplaten. Ze zijn dan wel minder makkelijk te bewerken maar kunnen wel geplaatst worden in vochtige ruimtes en ze zijn dus ook geschikter voor gebruik buiten. Dit omdat ze bestendiger zijn tegen de elementen.

Waarvoor gebruiken?

Gipsplaten kunnen voor allerlei zaken gebruikt worden. Veel mensen gebruiken ze voor het simpel verlagen van een plafond of het plaatsen van een tussenwand. Maar waar gipsplaten ook veel voor worden gebruikt, zijn raamkozijnen. Vooral de stevige die niet zo veel vocht opnemen, zijn hier heel geschikt voor. Deze kan je namelijk ook verven zodat ze niet misstaan bij de rest van je interieur. Verder is het dus ook handig van het creëren van een extra ruimte door een tussenwand. Deze kan je makkelijk plaatsen en weer weg halen als je het zat bent of verhuist. Gipsplaten zijn dus heel multifunctioneel en makkelijk te gebruiken. Kies één van de twee hoofdvormen en je kunt aan de slag. Voor de zomer voorbij is, zijn jouw klussen geklaard.