De organisatie van feesten en partijen is voor veel mensen een leuke uitdaging. Zet een leuke band neer, zorg voor een leuke aankleding en voldoende drank. Zo simpel kan het zijn. Tegenwoordig is er echter steeds sterker de roep om de samenleving op een wat inclusievere manier in te richten. Ook bij de organisatie van jouw evenement kan je hier rekening mee houden. In dit artikel geven we je tips over waar je op kan letten en op welke manier iedereen even goed kan deelnemen aan jouw evenement.
Het gaat om meer dan drinken
Niet Iedereen houdt van alcohol. Om verschillende uiteenlopende redenen kan het zijn dat iemand niet drinkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand moet rijden of zwanger is. Maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat iemand geen alcohol wil drinken vanwege geloofsovertuiging of omdat diegene in het verleden te maken heeft gehad met een alcoholverslaving. De organisatie van een evenement zou moeten gaan om meer dan alleen maar de drank. Zorg er bij de organisatie dus voor dat er voldoende 0.0 bier is en biedt ook andere alternatieven. een leuk alternatief voor de traditionele cocktails zijn de fentimans cocktails. Daarnaast zorg je natuurlijk ook altijd voor voldoende frisdrank, koffie, thee en water.
Inclusief betekent dat iedereen zich thuis voelt
Afgezien van de drank zijn de faciliteiten ook van essentieel belang voor de inclusiviteit van een feestje. Op het moment dat je niet zeker weet of iedereen van de genodigden goed ter been is, is het verstandig om stil te staan bij de rolstoeltoegankelijkheid van de locatie van je evenement. Kijk bijvoorbeeld naar de entree of hier geen hoge drempel is. Controleer voor de zekerheid ook de toiletten of deze rolstoeltoegankelijk zijn. Op het moment dat de toiletten niet rolstoeltoegankelijk zijn dan zou er in principe een aangepast toilet ergens in het pand aanwezig moeten zijn. Nu we het toch over de toiletten hebben: zijn er ook genderneutrale toiletten? de meeste onderwijsinstellingen en overheidsgebouwen hebben tegenwoordig naast de heren- en damestoilet ook genderneutrale toiletten. Deze toiletten die zijn voor zowel mannen als vrouwen te bezoeken die zich niet identificeren met een specifieke gender. Op het moment dat dit niet aanwezig is dan kan je ook simpelweg alle toiletten genderneutraal maken. Op die manier draag je niet alleen bij aan de inclusiviteit voor de mensen die genderneutraal zijn, maar werk je ook nog eens mee aan het bewustzijn rondom het onderwerp en het positieve draagvlak onder de gasten voor deze groep.