Hoe vaak moet je je binnenschilderwerk bijhouden?

binnenschilderwerk

Hoewel ik geen groot fan ben van klussen vind ik het wel belangrijk dat mijn huis er goed uitziet. Misschien is het een vorm van smetvrees en OCD, maar vegen van zwarte tassen en jassen die langs de muur zijn geschaafd of tomatensausvlekken op je strakke witte keukenmuur vind ik niet netjes staan. Ik vind het dan ook van belang om mijn binnenschilderwerk goed bij te houden.

Verfsysteem

Het binnenschilderwerk begint allemaal bij het verfsysteem. Als jij een goed verfsysteem hebt, zal het binnenschilderwerk langer meegaan. Wat is een goed verfsysteem? Een verfsysteem houdt eigenlijk in de stappen die jij maakt in het verven van muren. Het is algemeen bekend dat je voor het aanbrengen van de verf een grondlaag op de muren aanbrengt. Er zijn echter nog een aantal aandachtspunten die jouw verfsysteem kunnen maken of breken. Zo hoor je kitresten te verwijderen en oneffenheden op de muur te schuren, voor je (plaatselijk) gaat plamuren. Pas als de muren netjes en egaal zijn, kun je een grondlaag op de muren aanbrengen en beginnen met verven.

Hoe vaak hoor je het binnenschilderwerk bij te houden?

Hoe vaak je jouw binnenschilderwerk dient bij te houden hangt van een aantal omstandigheden af. Allereerst geldt dat bij een goed verfsysteem het binnenschilderwerk langer meegaat. Zo zie je maar weer dat een goed begin écht het halve werk is.

Een andere omstandigheid is de ruimte zelf. Zo geldt dat een houten raamkozijn in de badkamer waarschijnlijk eerder een lakje verf kan gebruiken, dan een houten raamkozijn in de woonkamer. Dit heeft te maken met het vochtniveau. In de badkamer is meer vocht aanwezig dan in de woonkamer, waardoor eerder verfscheuren ontstaan. Een ander voorbeeld is een muur in de keuken in vergelijking met een muur in de slaapkamer. Op de muur in de keuken komen eerder viezigheden, zoals de tomatensaus spatten, dan in de slaapkamer.

Verder maakt de gezinssamenstelling ook veel uit. In een gezin met jonge kinderen is het binnenschilderwerk sneller toe aan een opknapbeurt, dan wanneer je alleen woont en geen modderige handafdrukken op de muur zal tegen komen. Voor de lezers onder ons met jonge kinderen: gebruik zo veel mogelijk afwasbare (latex) verf. Dat zal absoluut schelen in het binnenschilderwerk!

Een laatste omstandigheid die een rol kan spelen is rookgedrag. Als er in jouw huis binnen wordt gerookt zal dit jouw witte muren een vieze gele gloed geven. Ook kan het nicotine materialen beschadigen, waardoor uw binnenschilderwerk sneller een opknapbeurt nodig heeft.