De basics van make-up

Er bestaan veel verschillende make-up producten. Het kan soms wat onduidelijk zijn, zeker voor een beginner, wat voor soort make-up er is en hoe dit allemaal gebruikt hoort te worden. Voor iedereen die nieuw is tot make-up en in de war raakt met alle terminologie, deze blog is voor jou!

Belangrijk!

Belangrijk om te weten is dat make-up erg subjectief is. Wat jij mooi vind, vindt een ander misschien wat minder en vice versa. Make-up hoort gebruikt te worden om iemands eigen schoonheid nog duidelijker te maken, niet om een heel nieuw gezicht er op te smeren. Als laatste belangrijke puntje: make-up kan moeilijk zijn in het begin. Het zal er zeker in het begin niet meteen prachtig uitzien. De truc is om genoeg te blenden, oftewel om de make-up goed in te smeren. Zo worden de duidelijke lijnen minder zichtbaar en zal de make-up er beter uitzien!

Primer

De belangrijkste elementen van gezichtsproducten zijn primer, foundation, concealer, contour en highlighter. Primer wordt hierbij als eerst opgedaan, al gebruikt niet iedereen dit. Primer wordt gebruikt om het gezicht klaar te maken voor make-up. Over het algemeen vermindert het de zichtbaarheid van poriën, maar het bestaan primers met speciale werkingen, zoals een meer glinsterend uitziend gezicht.

Foundation

Hierna is het tijd voor foundation. Foundation wordt over het hele gezicht gesmeerd en het begin van de nek. Het is erg belangrijk om een kleur te vinden die bij jouw huid past, anders ziet het er wat vreemd uit. Foundation egaliseert te huid en zorgt eigenlijk voor een egaal canvas voor de rest van de make-up. Er bestaan verschillende soorten foundation. Denk bijvoorbeeld aan vloeibare foundation, poeder-, of cream foundations. Het ligt aan de mate van dekking en de manier van opsmeren welke het beste bij jou past.

Concealer

Concealer wordt gebruikt om oneffenheden weg te werken en om contour aan te brengen. Het is over het algemeen net iets lichter dan de foundation kleur, zodat het gezicht meer kleur krijgt en er levendiger uitziet. Denk bij ‘oneffenheden’ bijvoorbeeld aan puistjes of donkere kringen onder de ogen. Net zoals foundations zijn concealers in verschillende soorten te vinden, van erg vloeibaar tot een compacte poeder. Over het algemeen wordt concealer onder de ogen, op de neus en op de kin gesmeerd, naast andere plekken met oneffenheden.

Contour

Contour wordt gebruikt om het gezicht vorm te geven. Contour werkt daarbij eigenlijk het tegenovergestelde van concealer: het is juist een donkerdere kleur dat aangebracht wordt op waar schaduwen natuurlijk op het gezicht vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onder de jukbeenderen, onder de wenkbrauwen en bij de haarlijn. Wanneer contour juist wordt gebruikt, kan een gezicht er smaller en scherper uitzien, een look waar veel mensen voor gaan. Onder contour valt ook highlighter, oftewel glitters. Highlighter wordt aangebracht op de jukbeenderen en het puntje van de neus om een gezicht nóg meer definitie te geven.

Het leukste om te doen met make-up is gewoon om dingen uit te proberen! Kijk eens wat voor jou werkt en waar jij je fijn bij voelt. Succes!