Haal meer warmte in huis met een houtkachel!

Afgelopen winter hebben ik en mijn man heel erg genoten van het koude weer. Lekker gezellig met z’n tweetjes wandelen door de duinen, of heerlijk met de kleintjes op stap. Dik ingepakt en genieten van een kop warme chocolademelk met slagroom, dat is alles wat wij nodig achtten.

Dit was echter wel buiten. Voor bij ons binnen in huis begonnen we toch wel te merken dat we iets mistten. Wat het precies was, konden we tot voor kort onze vinger niet helemaal op leggen. Tot vrienden van ons zeiden dat ze een houtkachel gingen laten installeren voor de komende winter omdat dit zo’n heerlijk warme uitstraling geeft aan het huis én daadwerkelijk veel warmte afgeeft. Benieuwd wat ik en mijn man daarna tegen elkaar zeiden? Lees dan snel verder!

Een heerlijke kachel om je voeten bij te warmen

Het eerste wat ik en mijn man tegen elkaar zeiden toen we de deur uit liepen bij onze vrienden was: wij gaan ook zo’n lekkere kachel nemen!

Zo gezegd, zo gedaan. Het duurde even voordat we een model hadden gevonden wat wij onze wensen en interieur aansloot, maar bij Manen en Visser hebben we een ontzettend leuk model gevonden. Alleen bedachten we tijdens het bestellen wel dat we één klein detail over het hoofd hadden gezien: we hebben kleine kinderen. Hoe gaan wij er voor zorgen dat zij ook prettig en op een veilige manier kunnen genieten van ons nieuwe pronkstuk?

We hebben er even over nagedacht en hebben zelfs overwogen of we niet beter een gaskachel kopen konden. Toch bleven we er maar weer steeds op terugkomen dat een houtkachel de beste optie is. De kinderen kunnen heerlijk mee helpen met hout sprokkelen, kijken wanneer we hout aan het klieven zijn en leren hoe je veilig een vuurtje maakt. En bovendien, er zijn zo veel verschillende soorten houtkachels te onderscheiden dat er vast wel eentje is die ook veilig voor kinderen kan worden ingezet.

Soorten houtkachels

Er zijn serieus wel tientallen verschillende houtkachels die je kunt laten installeren. Wist je dat er ook zwevende houtkachels zijn? Deze worden aan het plafond gemonteerd (met natuurlijk een schoorsteen of afzuigkap)!

Ook zijn er houtkachels die je vrijstaand kunt laten installeren, maar ook houtkachel die gewoon tegen de muur aan geplaatst kunnen worden. Je kunt werken met glas, staal of ijzer. Het ligt er maar net een beetje aan wat het beste bij jouw interieur past. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een glazen, zwevende houtkachel. Hier kunnen we ook een hekje omheen plaatsen zodat de kleintjes er niet bij kunnen komen. Ideaal toch?