Huis kopen: wat moet je daarvoor doen?

Huis kopen

Deze mama heeft net haar eerste huis gekocht! Voorheen huurden mijn man en ik altijd samen met onze twee dochters. We konden het ons eigenlijk niet veroorloven om te kopen en een hypotheek vast te leggen. Maar nu hebben we het dan toch gedaan. Ik wil graag anderen helpen die het moeilijk vinden om hun eerste huis te kopen. Wat komt er zoal kijken bij een huis kopen? Ik heb voordat ik dus op stap ging wat onderzoek gedaan en dat probeer ik hier voor je uit te zetten.

Kom voorbereid naar een bezichtiging

Wij hadden een paar bezichtigingen gedaan voordat we bij ons droomhuis uitkwamen. Na de eerste bezichtiging kwamen we erachter dat we een hoop vragen waren vergeten te stellen. Echter bij een huis kopen zul je soms maar één kans krijgen om het huis te bezichtigen. Zorg dus dat je alle vragen van tevoren bedenkt! Wat was het bouwjaar van het huis? Wat is de staat van de muren en het plafond? Hoeveel onderhoud gaat het verder vergen of moet er iets verbouwd worden? Bedenk al je vragen van tevoren en schrijf ze op. Neem ook een meetlint mee want je wil natuurlijk wel bepaalde afmetingen weten.

Neem een rustig persoon mee

Mensen zijn snel geneigd om overhaaste beslissingen te nemen. ‘Ik wil graag een huis kopen en dit huis ziet er mooi uit, dus ik ga het kopen!’. Nee, fout. Denk rustig na. Neem dus een nuchter en rustig persoon mee die je met beide benen op de grond kan houden. Een huis kopen is zoiets groots, daar moet je echt goed over nadenken. Ik liep bij het bekijken van huizen ook hard van stapel, maar ik had gelukkig mijn man bij me die goed oplette. Die merkte dan weer op dat de badkamer niet goed aangelegd was of dat de tuin kleiner was dan aangegeven, en dat we dit huis niet moesten kopen.

Praat met een hypotheekadviseur over een huis kopen

Je moet natuurlijk ook goed van tevoren weten wat voor budget je hebt voor een huis kopen. En er zijn vele verschillende hypotheken om uit te kiezen, en het lijkt allemaal zo op elkaar! Dat was bij ons ook echt een worsteling. Wij hebben alles zelf uitgezocht (mijn man is eigenwijs), maar dat was heel lastig. Ga dus praten met een hypotheekadviseur, die kan je alles uitleggen over een huis kopen met een hypotheek. Hopelijk heb je zo een beetje handvatten voor je eerste huis kopen!