Nooit meer zonder inlegzolen

inlegzolen

Vroeger was ik me eigenlijk nooit bewust van het feit dat je ook schoenen had met slechte ondersteuning voor je voeten. Jaren lang liep ik op flatjes of sneakers die je voeten totaal geen steun gaven. Ik had last van me voeten na een halve dag lopen maar dat niet alleen, ook had ik in die periode last van mijn knieën, rug, schouders en nek. Ik wist nooit dat dit in verband stond met de juiste zolen in je schoenen of in ieder geval juiste zolen voor jouw voeten. Pas tot kort geleden wist ik niet dat ik stiekem last heb van platvoeten.

Fysiotherapeut en huisarts

Voor mijn pijnklachten aan rug, schouders, nek en hoofd ben ik meerdere malen naar de huisarts en fysio geweest. Ik kreeg verschillende oefeningen mee, werd aangeraden om meer te gaan sporten en kreeg uiteindelijk te horen dat ik zo gebouwd was en dat het met deze oefeningen thuis wel beter zou gaan. Ik moet zeggen, het maakte niet heel veel verschil. Tot ik mezelf een ging verdiepen in de inlegzolen omdat ik in een sportzaak ooit te horen kreeg dat ik een beetje last heb van platvoeten.

Iedere voet is anders

Platvoeten zijn doorgezakte voeten aan de binnenkant. Het geweest rust vooral op dit binnenkant van voet en daarmee been en knie waardoor je in principe helemaal uit balans staat. Het gewricht in de voet is niet sterk genoeg (meer) om het gewicht te verplaatsen naar de buiten zijde. Inlegzolen kunnen hier veel goeds voor doen maar dan moet men wel weten dat ze last hebben van platvoeten. Toen ik voor het eerst inlegzolen in mijn schoenen had voelde dit als een wereld van verschil. De eerste dagen deed het een beetje zeer en was het onwennig maar nu wel ik niet meer anders. Ik begrijp niet dat ik ook zo lang op schoenen heb kunnen lopen die totaal geen steun bieden. Iedere voet is natuurlijk anders en ook niet iedere zool past bij iedereen maar het is zeker wijsheid om eens te kijken welke voet stand je hebt en hier een inlegzool voor uit te kiezen.

Begin al bij je kinderen

Voetproblemen zoals platvoeten ontwikkelen zich eigenlijk al van jongs af aan. Dan wordt de voetstand “gebouwd” om het zo maar even te zeggen. Juist op dat moment is het cruciaal om te zorgen dat een kind de juiste schoenen draagt. Sneakers hebben over het algemeen een redelijk tot goed voetbed maar ook nog niet altijd. Welke zijn er bepaalde merken die om hun goede ondersteuning bekend staan. Verdiep je hier eens in en je zoektocht zal rijkelijk worden beloond!