Last bij borstvoeden?

Last met borstvoeden? Daarvoor kunnen een aantal redenen zijn. Vaak zijn deze niet hard medisch van aard maar kunnen deze zonder een gang naar het ziekenhuis verholpen worden. Daarom raad ik je altijd aan om bij last langs een lactatiekundige te gaan. Of deze langs te laten komen bij jou.

Wat is een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Zij zijn opgeleid om jouw problemen te verbinden met het medisch academisch corpus en deze dan vervolgens weer terug te vertalen in praktisch advies. Dat is super handig als je borstvoeding wilt geven. Veel vormen van babyvoeding zijn uitstekend en veilig. Maar vaak missen ze de dingen die je als moeder mee kan geven voor hun immuunsysteem. Daarnaast is het ook een bepaalde band die je met je baby smeed tijdens het borstvoeden.

Geen melk

Het meest veelvoorkomende probleem is dat er te weinig of geen melk vrijkomt bij het borstvoeden. Dit is meteen ook één van de meest complexe problemen, omdat er zoveel aan ten grondslag kan liggen. Het kan liggen aan je voeding, aan je slaapritme, aan je stress niveau of zelfs aan je houding. Een consult is dan ook goed om meteen te beginnen met verkennen. Bovendien kan een lactatiekundige veel van de onderliggende redenen uitsluiten. Dat betekent dat als je iets serieuzers hebt je sneller naar de dokter kan en deze niet eerst normale redenen hoeft uit te sluiten. Zeker nu is een dokter aanspreken lastig omdat ze het zo druk hebben, dus een lactatiekundige is daarmee ook een stukje veiligheid.

Last

Soms lukt het borstvoeden wel, maar heb je last, kramp of pijn tijdens of na het voeden. Ook hier weten ze vaak wel raad mee. Het is zonde om zo een mooi moment te laten bederven door last.

Breder specialist

Daarnaast hebben veel lactatiekundige ook andere vaardigheden naast hun training. Deze zijn niet direct een vervolg van hun lactatiekundig werk, maar wel in de sfeer van baby welzijn. Zo kan de lactatiekundige die ik bovenin gelinkt heb je bijvoorbeeld ook trainen in het geven van een babymassage om de stress te verminderen en de groei te stimuleren. Daarnaast is ze ook een draagconsulente die je kan helpen al de kleine nog heel dicht bij je is. Een lactatiekundige is voor jou als moeder dus sowieso een interessant persoon om een keer te benaderen. Je kan er veel van leren en je baby nog blijer maken. Kijk eens op de site.