Verbouwplannen? Met deze tips kom je niet voor verrassingen te staan

Heb je binnenkort een verbouwing op de planning staan? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe vaak hoor je wel niet van die horrorverhalen dat een verbouwing helemaal uit de hand loopt omdat er van tevoren geen duidelijk plan is gemaakt? In deze blog deel ik daarom een aantal belangrijke tips met je, zodat jij vol vertrouwen en zekerheid de verbouwing aan gaat.

Maak een Programma van Eisen

Allereerst is het ontzettend belangrijk om van tevoren een duidelijk plan op te schrijven met je eisen en wensen. Dit wordt ook wel het Programma van Eisen genoemd. Ga je bijvoorbeeld je badkamer verbouwen, dan zet je hier precies in wat en waarom je bepaalde delen verbouwd wilt hebben. De absolute eisen zet je bovenaan de lijst en de wensen volgen daarna, op volgorde van hoe belangrijk het voor je is. Waarom is het verstandig om dit te doen? Heel simpel, zodat je een duidelijk leidraad hebt om te volgen tijdens je verbouwing en zo dus niet ineens met je hand op je hoofd staat te krabben omdat je bent vergeten wat je met dat ene kastje in de hoek wilde doen, bijvoorbeeld.

Bereken het budget

Redelijk voor de hand liggend, maar ook dat wordt vaak nog vergeten of gaat toch nog mis: het bepalen van het budget. Hoeveel kun/wil je maximaal uitgeven aan de verbouwing? Bereken van tevoren goed welke kosten er allemaal bij kunnen komen en houd rekening met een extra potje voor eventuele onverwachte verrassingen. Tijdens een verbouwing kan ten slotte van alles mis gaan.

Offertes aanvragen bij meerdere aannemers

Ben je van plan om met een aannemer te werken, zorg dan dat je je verbouwplannen van tevoren al duidelijk op papier hebt staan en nodig vervolgens meerdere aannemers uit om te kijken. Het is altijd goed om offertes bij meerdere aannemers aan te vragen, want de ene aannemer ziet wellicht mogelijkheden of juist problemen die de ander over het hoofd ziet. Mijn advies is om minstens drie aannemers te vragen. Als je alle offertes hebt, kun je een weloverwogen keuze maken met welke aannemer je in zee gaat voor jouw project. Zorg dan ook dat jullie het kostenplaatje goed op een rijtje hebben, om onenigheid te voorkomen.

Huur een afvalcontainer

Een van de belangrijkste dingen waar vaak niet direct aan gedacht wordt bij een verbouwing, is het huren van een afvalcontainer. Tijdens een verbouwing kom je met een hoop bijzonder afval te zitten wat niet allemaal in de kliko past. Er zijn diverse afvalcontainers beschikbaar, in verschillende maten. Zorg dat je een goede inschatting maakt van de hoeveelheid afval die jouw verbouwing gaat produceren, zodat je straks niet met een te kleine afvalcontainer zit en er nog een moet huren. Een afvalcontainer huren gaat overigens gemakkelijk online, bijvoorbeeld via Afval.nl.