Nieuws: elektrische fiets kopen

elektrische fiets kopen

Elektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het stoffige imago van een e-bike dat alleen voor oudere mensen geschikt is, is allang verdwenen. Tegenwoordig wordt de elektrische fiets ook ingezet door recreanten en ontdekken steeds meer scholieren en forenzen de voordelen. Steeds meer mensen kiezen dan ook ervoor om een elektrische fiets te kopen. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten?

De juiste elektrische fiets kiezen

Wil je een elektrische fiets kopen, dan is het belangrijk om te bedenken waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Wil je de e-bike in gaan zetten voor woon- en werkverkeer, dan stel je andere eisen dan wanneer je hem voor recreatief gebruik en zal je ook een andere e-bike kiezen.

Hiermee hangt ook de actieradius samen. De actieradius is de afstand die je af kunt leggen met een volle accu. Kortom, hoe ver kun je ermee fietsen voordat je hem moet opladen. Wanneer je een e-bike alleen voor woon- en werkverkeer inzet, heb je sneller genoeg aan een accu met een lagere actieradius dan wanneer je er grote afstanden mee wilt rijden. Let er wel op dat de actieradius afhangt van verschillende factoren, zoals geboden ondersteuning en het terrein waar je fietst.

Ook de plaatsing van de motor is van belang bij het kopen van een elektrische fiets. Een fiets met voorwielmotor voelt alsof je voortgetrokken wordt. Een fiets met een middenmotor voelt en stuurt als een normale fiets. Een fiets met achterwielmotor voelt alsof je fiets met een duwtje in de rug. Welke motor voor jou het beste is, is iets wat je zelf moet ervaren.

Tips bij het kopen van een elektrische fiets

Wanneer je een elektrische fiets gaat kopen, zijn er een aantal tips om rekening mee te houden.

  1. Weeg goed af waar je de fiets voor wilt gebruiken en maak aan de hand daarvan een selectie van verschillende elektrische fietsen. Zo heb je altijd een keuze.
  2. Maak altijd een testrit voordat je een elektrische fiets koopt. Juist door verschillende modellen met verschillende eigenschappen te proberen, kom je erachter wat voor jou geschikt is.
  3. Bedenk goed hoeveel kilometer je met de elektrische fiets wil kunnen rijden en vraag na of dit mogelijk is met de accu die bijgeleverd wordt.

Een elektrische fiets onderhouden

Heb je eindelijk een elektrische fiets gekocht, dan is deze fiets onderhouden ook van belang. Zeker de accu van een elektrische fiets verdient de nodige aandacht. Zorg dat je deze het liefst bewaart op kamertemperatuur. Bewaar hem ook het liefst opgeladen, zodat de accu niet slijt. Houd je hier rekening mee, dan zal je veel plezier beleven van je gekochte elektrische fiets.