Opruimen volgens opruim-goeroe Marie Kondo doe je zo!

Een opgeruimd huis is iets waar iedere moeder van droomt. Zodra je kinderen krijgt kom je erachter hoe ontzettend snel jouw opgeruimde huis verandert in één grote chaos. En als je het allemaal met veel pijn en moeite hebt opgeruimd en schoongemaakt lijkt het wel alsof er binnen 5 minuten een tornado door je huis is gegaan. Heel frustrerend, totdat er een uitweg kwam: Marie Kondo. Deze Japanse opruimgoeroe schreef meerdere boeken hoe je jouw huis opruimt, én het opgeruimd houdt, wij hebben de belangrijkste tips verzameld in deze blog!

Weggooien, weggooien en nog eens weggooien

Pas wanneer jij eens kritisch door al je spullen heen gaat kom je erachter hoe veel troep je hebt. Veel mensen vinden het weggooien van spullen enorm moeilijk, vaak omdat er een bepaalde emotionele waarde achter zit. Maar Marie Kondo zweert bij weggooien, zij is van mening dat je leven positief zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in je leef omgeving. Aan de slag dus! Oude kleding, boeken, prulletjes en andere overtollige spullen kan je gewoon maar beter weggooien. Als je het niet meer gebruikt, waarom zou je het dan houden? Neem deze nieuwe mindset serieus en ga na dat zinnen zoals ‘ooit ga ik dit nog gebruiken of dragen’ vanaf nu verleden tijd zijn. Weg ermee!

Organiseren kun je leren

Je moet het jezelf wel een beetje makkelijk maken als het gaat om organiseren. Heb jij niet veel ruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor opbergers die je onder het bed kunt bewaren. Heb jij een zolder waar je veel spullen kwijt kan? Betaal je niet helemaal blauw aan plastic bakken en slimme opbergsystemen, een paar kartonnen dozen bestellen helpt ook super goed. Je kunt hier veel in kwijt en de dozen makkelijk opstapelen.

Per categorie opruimen

Vaak ruimen mensen hun huis op per kamer, dat klinkt ook het meest logisch. Marie Kondo zweert er overigens bij om het per categorie te doen. Begin bijvoorbeeld met het opruimen van kleding, dit ligt namelijk meestal verspreid over een aantal kamers. Ga vervolgens door met het opruimen van papiersoorten, zoals kranten, boeken, tijdschriften en andere papiersoorten. Op deze manier ruim je veel grondiger op. Wij raden je aan om bijvoorbeeld een krat te pakken en alles te verzamelen en op één stapel te gooien. Vanaf daar ga je besluiten welke spullen je weggooit, en ruim je alles weer op door het op de bestemde plek te leggen.