Plaids: de musthave voor iedere moeder

Woonplaids

Als ambitieuze moeder van drie kinderen vind ik het belangrijk dat mijn gezin zich thuis lekker warm en comfortabel kan voelen – ook wanneer ik er niet altijd ben en zorg voor ze kan dragen. Een fantastisch type woonaccessoire vind ik dan ook plaids. Een plaid kun je snel er lekker bij trekken voor comfort en warmte.

Niet alleen is een woonplaid heerlijk warm om onder te kruipen op de bank, maar werkt het ook mooi ter decoratie van je interieur. Van een mooie en kwalitatieve plaid kun je jarenlang plezier hebben. Een plaid op de bank is een aanwinst zowel voor jezelf als ook voor je interieur. Voor jouw inspiratie ga ik in dit artikel in op de verschillende soorten plaids en welke merken ik iedereen aan kan raden.

Wollen en katoenen plaids

Ruwweg kunnen woonplaids worden onderverdeeld in twee soorten: wollen plaids en katoenen plaids. Zowel wollen als katoenen plaids kunnen heel mooi en warm zijn. Naast het verschil in het soort stof is er ook een verschil in het onderhoud. Terwijl je katoenen plaids eens in de zoveel tijd in de machine kunt wassen, is het bij een pure wollen plaid in principe voldoende om deze af en toe even buiten te luchten. In uiterste situaties kun je een wollen plaid het beste laten stomen.

Verder is wol een natuurproduct, dat eigenschappen bevat die niet alleen isoleren en warmte vasthouden maar ook vuil afstoten. Katoenen plaids kunnen ook worden vervaardigd met puur natuurlijke materialen, afhankelijk van de leverancier. Verder zijn er heel veel verschillende soorten wollen plaids, met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen (en prijsklassen): pure wol, lamswol, cashmere, alpaca wol, merino wol en mohair. Zo is cashmere de meest luxe wolsoort en is merino wol naast heerlijk warm ook erg praktisch, omdat je plaids van deze soort ook kunt wassen (in de wolwas of met de hand).

Topmerken woonplaids

Een aantal merken produceren consistent de meest schitterende en kwalitatief hoogstaande woonplaids. Zo is er John Hanly, een familiebedrijf uit Ierland dat allerlei verschillende soorten wollen plaids maakt. Vaak zijn deze voorzien van de karakteristieke en sfeervolle Ierse ruiten. Een ander bekend topmerk is Brita Sweden dat heel zachte en kleurrijke wollen plaids produceert. Een ander opvallend merk is Elvang uit Denemarken. Elvang maakt woonplaids van alpaca wol en met het fairtrade keurmerk. Tenslotte is het Zweedse merk Klippan ook een absolute topper. Dit bedrijf maakt al zijn plaids – zowel de katoenen als ook de wollen varianten – van ecologisch materiaal. Kenmerkend voor dit merk zijn de prachtige kleuren en rustige patronen.