Tips voor iedereen die thuis werkt

Werk jij standaard al thuis of is dit iets wat je pas sinds kort doet vanwege de huidige situatie in Nederland? Dit kan soms best lastig zijn, omdat je thuis toch snel afgeleid kan raken. Zelf was ik zeker niet gewend om thuis te werken, maar na nu een aantal weken vanuit huis gewerkt te hebben, heb ik toch een beetje mijn draai gevonden. In deze blog zal ik een aantal tips delen die mij de afgelopen weken hebben geholpen. 

Zorg voor een opgeruimde omgeving

Eerlijk is eerlijk, thuis raak je nou eenmaal sneller afgeleid op kantoor. Dit kun je niet ontkennen. En dit is niet gek, want thuis liggen al jouw spullen dus je bent al snel met andere dingen bezig dan werk. Een goede tip is daarom om aan het werk te gaan in een opgeruimde omgeving. Vind een vaste werkplek in je huis en zorg dat deze er netjes en georganiseerd uitziet. Als je in een opgeruimde omgeving werkt, raak je veel minder snel afgeleid. Belangrijk is wel dat je het opruimen van deze werkplek al de avond van te voren doet. Je hebt er natuurlijk niks aan als je de eerste twee uur van je werkdag bezig bent met opruimen en schoonmaken. Neem de avond van te voren even een paar minuutjes om je werkplaats helemaal van kant te maken en je kunt de volgende dag meteen aan de slag!

Huur een vergaderzaaltje

Na wekenlang thuis zitten, word je soms toch wel gillend gek van elke dag in dezelfde omgeving spenderen. Wat afwisseling is daarom af en toe heel welkom. Iets wat ik zelf af en toe doe als ik merk dat ik een andere omgeving nodig heb, is het huren van een vergaderzaaltje. Dit doe ik bijvoorbeeld als ik een drukke dag heb of bijvoorbeeld veel meetings heb gepland. Een vergaderzaaltje huren zorgt voor een nieuwe setting die goed is om in te werken. Vooral nu de meeste kantoren dicht zijn, is een vergaderlocatie een goed alternatief. Op google kun je enorm veel vergaderlocaties vinden. Zoek maar eens op ‘Vergaderlocatie Utrecht’ of ‘Vergaderlocatie Den Bosch’ en je zult zien dat er in elke stad wel veel opties zijn.

Hou je vaste routine aan

De laatste tip die ik kan meegeven is om zoveel mogelijk een vaste routine te volgen. Thuis houdt niemand je in de gaten en je kan dus al snel de neiging krijgen om lang uit te slapen of juist enorm lang door te werken. Probeer dit te voorkomen. Zet je wekker zoals je dat normaal ook zou doen en stop na je werkdag ook echt met werken. Zet dan je laptop uit en schakel ook even je werkmail uit. Zo word je niet verleid om toch nog even dat ene mailtje te beantwoorden. Stop dus echt met werken en gebruik de rest van je dag om lekker te ontspannen.