Een vaderschapstest biedt antwoord op langverwachte vragen

vaderschapstest

Kinderen die niet weten wie hun vader is maken vaak een emotionele tijd mee. Vaak duurt het jaren voordat er uitsluitsel komt over wie de vader is. Dit kan met allerlei factoren te maken hebben. Zo kan er binnen een familie veel aan de hand zijn, waardoor je misschien als kind het verkeerde te horen krijgt. Op latere leeftijd kan er dan misschien twijfel gaan ontstaan. Voor veel mensen kan een vaderschapstest antwoord geven op vragen waar zij al jaren mee zitten. Ik wil hier graag meer over vertellen, mocht u op zoek zijn naar dit soort antwoorden.

Een vaderschapstest gebruiken in een juridisch proces

Een vaderschapstest kan twee doeleinden hebben. U kunt een test afnemen en daarmee een antwoord krijgen op een voor u persoonlijke vraag. Dit kan u hierin gerust stellen. Daarnaast is er de mogelijkheid dat er een situatie speelt die vervelender is. U kunt bijvoorbeeld in een juridisch proces verwikkeld zijn als het gaat om bijvoorbeeld een echtscheiding, voogdij of immigratieprocedures. Deze twee vormen van testen bieden allebei hetzelfde uitsluitsel. Het verschil is dat bij een rechtsgeldige vaderschapstest er een derde persoon, zoals een huisarts, de test komt afnemen.

De nauwkeurigheid van een vaderschapstest

Natuurlijk wilt u dat het antwoord op uw vraag ook kan worden aangenomen als de waarheid. U doet immers geen vaderschapstest om later alsnog met vragen te zitten. Een vaderschapstest heeft een nauwkeurigheid van 99,999% bij 20 loci (plaatsen waarop de chromosomen vergeleken worden). Bij een test op 25 loci is de nauwkeurigheid zelfs 99,99999%. Dit is dus bijna zo goed als zeker. Is de moeder van het kind ook betrokken in de test? Dan is deze nog nauwkeuriger.

U kunt er dus vanuit gaan dat de uitslag van de test, ook het definitieve antwoord op uw vraag is. Als het antwoord op de vraag of u de vader bent nee is, dan kan het laboratorium dat zelfs met 100% zekerheid stellen.

Tijdens de zwangerschap een vaderschapstest doen

U moet er haast niet aan denken, maar het kan voorkomen dat er al onenigheid bestaat over het vaderschap tijdens de zwangerschap van de moeder. De zogenoemde prenatale vaderschapstest is volledig risicoloos voor de foetus. Hierbij is de deelname van de moeder wel noodzakelijk. Het bloed van de moeder kan het DNA van het kind achterhalen. Deze kan vervolgens weer met de vaderschapstest worden vergeleken.

Een vaderschapstest zonder de vader afnemen

Het lijkt misschien onwerkelijk, maar zelfs een test zonder de vader afnemen is mogelijk. Hierbij moet het DNA van de broers en/of zussen met elkaar vergeleken worden. Samen met het DNA van de moeder kan hierdoor bepaald worden wie welke vader heeft.