Website? Doe het lokaal

Wat is het voordeel van je website lokaal laten maken? In de eerste instantie lijkt er weinig meerwaarde of je nu je webdesign Haarlem tegenover webdesign Groningen doet als je bijvoorbeeld in Haarlem woont. Er zijn echter wel degelijk belangrijke aspecten die ondergesneeuwd kunnen raken als je webbouwer ver weg zet. De belangrijkste zet ik graag op een rij.

Lokale kennis

Als je website in een bepaalde mate lokaal relevant is kan een lokale webbouwer een grote hulp zijn. Als jij bijvoorbeeld een restaurant hebt en je wilt een website, dan is er een goede kans dat jouw website bouwer al weet wat je restaurant is, of er zelfs al een keer langsgelopen is. Misschien heeft hij al wel van vrienden gehoord die er gegeten hebben. Daardoor hoeft hij minder tijd uit te geven aan research, en is zijn kennis verrijkt met ervaring. Daarnaast kent je webbouwer de omgeving en weet hij hoe je eruit springt omdat hij zelf al meerdere websites heeft bezocht van concurrenten in zijn vrije tijd. Die materiële lokale kennis is dus dieper en sneller toegankelijk. Naast die materiële kennis is er ook een aspect van minder tastbare kennis. Elke plek heeft zo zijn onuitgesproken culture artefacten waar voor de meeste websites geen diep onderzoek word gedaan. Tegelijkertijd zijn dit net de eigenaardigheden die het verschil maken als het gaat om toon. Waar veel tekst klinisch of corporate kan overkomen kan een lokale webbouwer nou net die taalgebruiksvormen al verweven in de tekst die een lokaal gevoel geven.

Contact

Hoe moet jouw website eruit zien? Waarschijnlijk heb je al een aardig idee. Maar heb je ook daadwerkelijk een idee welke pagina’s er aangemaakt moeten worden en welke vorm en kleur een inschrijfformulier moet hebben? Veel van webdesign is een co creatie waar beide partijen samen overleggen om tot een bevredigend resultaat te komen. Deze over en weer kan al snel vrij intensief zijn. Dit kan wel met de telefoon of per mail, maar de reactie tijd is altijd lager. Bovendien hebben beide communicatievormen hun haken en ogen. Zeker mail is een medium waar een snel over en weer langzaam gaat. Over de telefoon is het moeilijk om het bij uitstek visuele product van een website over te brengen. Skype of zoommeetings zijn nu populair maar missen vaak toch de ruimte om alle elementen tegelijk te tonen. Aan het eind van de dag is het toch het snelst als iemand langskomt met zijn of haar laptop om door verschillende opties heen te gaan.